Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
02.06.2016  

Koncert ob obeležitvi 25. letnice samostojnosti Republike Slovenije

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Ottawi je 31. maja na Ottavski univerzi organiziralo koncert bas-baritonista Juana Vasleta in pianistke Nastasije Zibrat, ki je bil posvečen obeležitvi 25. letnice neodvisnosti Republike Slovenije. Prireditev, ki jo je sponzorirala tudi Glasbena akademija univerze, je bila hkrati zadnja v okviru evropskega meseca kulture v Ottawi, zato jo je promovirala tudi Delegacija EU v Kanadi.

Juan Vasle je bil rojen v Buenos Airesu, kjer je diplomiral na Institututo Superior de Arte in je bil med drugim finalist na tekmovanju Luciano Pavarotti v Philadelphii. Od leta 1990 je član SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je nastopal v vrsti solističnih vlog. S svojimi nastopi je gostoval v Avstraliji, Braziliji, na Češkem, v Italiji, Kanadi, Peruju, Urugvaju in na Kosovem.

Nastasija Zibrat je začela igrati klavir s petimi leti in je za svoje nastope prejela več mednarodnih priznanj, med drugim 1. mesto na mednarodnem tekmovanju Arthur Rubinstein v Parizu, na slovenskem tekmovanju ter Kiwanis v Torontu. Diplomirala je na Univerzi Toronto in magistrirala na Lesley univerzi v Cambridgeu MA. Nastopala je v Sloveniji, na Hrvaškem, v Franciji, Italiji, Kanadi in v ZDA. Trenutno v Denverju dela kot glasbena terapevtka.

Udeležence je pred koncertom nagovoril veleposlanik dr. Marjan Cencen, ki je na kratko povzel razvoj Slovenije skozi zgodovino in njene aktualne dosežke v mednarodnem okolju.
Prvi del koncerta sta ustvarjalca izvedla skupaj, ko sta predstavila priredbe tanga, slovenskih ljudskih pesmi, italijanskih, nemških in švedskih klasikov ter drugih avtorjev. Drugi del je pianistka Nastasija Zibrat izvedla sama z deli Prokofjeva, Rahmaninova in Glinke. Oba dela koncerta sta med publiko naletela na zelo dober sprejem, zato sta odigrala tudi podaljške.

Med povabljenimi gosti so bili predstavniki diplomatskega zbora, kanadskega parlamenta, slovenske skupnosti, kanadskega kulturnega življenja in drugi. Gostje so pred in po nastopih spoznavali Slovenijo prek informativnih brošur na stojnicah, plakatov, slovenske potice, sokov Fructal, Cocte in Radenske.