Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
06.06.2016  

Minister Gorazd Žmavc na obisku v Kanadi

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se mudi na obisku v Kanadi. Obiskal je Toronto in Calgary, pot bo nadaljeval v Vancouver in zaključil v Ottawi.

V Torontu, največjem kanadskem mestu Torontu, v katerega širši okolici živi precejšnje število Slovencev več generacij, se je po prihodu 2. junija 2016, srečal z Michaelom Chanom, ministrom  province Ontario za migracije in trgovino. Pogovori, v katerih so sodelovali tudi veleposlanik RS v Kanadi dr. Marjan Cencen, častni generalni konzul RS v Torontu John Doma in predstavnik kanadskih Slovencev v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu Marjan Kolarič, so tekli tudi o možnostih povečanja gospodarskega sodelovanja med Ontariom oziroma Kanado in Slovenijo. Sogovorniki so ugotovili, da je možnosti še zelo veliko. 

Minister Žmavc si je v nadaljevanju ogledal slovenski dom za ostarele Lipa, v katerem v "varovanih stanovanjih" ali v oskrbi domuje okoli sto stanovalcev, med njimi kar okoli 80% Slovenk in Slovencev.

V prostorih Lipe domuje tudi Slovensko kanadsko zgodovinsko društvo z obsežnim arhivom, pri delu katerega pomagajo tudi študentje slovenskega rodu.
 
Zvečer se je srečal s predstavniki Kanadsko slovenske gospodarske zbornice, ki je v zadnjih dveh letih oživila svoje delovanje, trenutno šteje čez sto članov, med njimi je večina kanadskih Slovencev prve in tudi druge generacije, vedno več pa je tudi mlajših, na novo prispelih slovenskih podjetnikov ter podjetij iz Slovenije. Zbornica bo možnosti sodelovanja med Kanado in Slovenijo, seveda s poudarkom na vlogi slovenskih podjetnikov v Kanadi, predstavila 21. junija 2016 na Gospodarski zbornici v Ljubljani.

   

srečanje z ministrom za migracije in trgovino                   srečanje s predstavniki Slovensko kanadske

 province Ontario Michaelom Chanom                                    gospodarske zbornice v Torontu

 

    

obisk arhiva Slovensko kanadskega                                       obisk Doma Lipa v Torontu 

zgodovinskega društva v Torontu                               

 

V Torontu je minister obiskal nekaj podjetij slovenskih podjetnikov, imel delovno srečanje s predstavniki slovenskih organizacij in Vseslovenskega kulturnega odbora Ontaria, ki so svoje delovanje predstavili tudi s krajšim kulturnim programom.

Kulturnega dogodka se je udeležil tudi James Maloney, zvezni poslanec iz Etobicka, predela Toronta v katerem živi veliko Slovencev in kjer se nahaja slovenska cerkev, šola, banka, radio in Generalni konzulat RS.  

 

pogovor s predstavniki slovenskih organizacij in Vseslovenskim kulturnim odborom v Ontariu                 

  

srečanja ministra Žmavca s slovensko skupnostjo v Torontu se je udeležil tudi zvezni poslanec  iz

Etobicoka James Maloney (na fotografiji levo, skupaj s plesalci iz plesne skupine  Mladi Glas&Planika,  ministrom in veleposlanikom Dr. Cencenom)                                                                  

 

V soboto, 4. junija 2016,  je minister obiskal dijake slovenske sobotne šole v Torontu. Skupina zadnjih letnikov potomcev slovenskih izseljencev se konec junija odpravlja v Slovenijo, kjer se bodo udeležili poletnega tečaja slovenskega jezika. V letošnjem letu so na pobudo zgodovinskega društva pripravili zanimiv projekt, pogovore s svojimi dedki in babicami in se tako seznanili z življenjskimi zgodbami od prihoda družin v Kanado, katere so zapisali in pripravili tudi razstavo.

  

obisk slovenske šole v Torontu - ogled razstave "zapisi pogovorov učencev s starimi starši"

projekta, ki je potekal v tem šol. letu potekal na pobudo zgodovinskega društva

 

Minister je nadaljeval  obisk na zahodu Kanade, v Calgary, kjer je Kanadsko slovensko društvo Calgary slovesno obeležilo 50-letnico delovanja. Minister Žmavc, je prvi minster za Slovence po svetu, ki je obiskal to društvo, se je rojakom zahvalil za zvestobo slovenstvu skozi pol stoletja, pa tudi za podporo, ki so jo matični domovini izkazali v času osamosvajanja pred 25 leti. Društvu na čelu s predsednikom Jožetom Horvatom je ob tej priložnosti izročil tudi prizanje urada.

Društvo v Calgaryu so ob praznovanju obiskali tudi rojaki iz Slovenskega društva v Winnipegu (v sosednji provinci Manitoba), člani folklorne skupine Triglav iz Winnipega, ki so nastopili v bogatem kulturnem programu. Društvo v Winnipegu praznuje letos 65-letnico delovanja, zato so tudi ti gostje prejeli priznanje Urada.

Minister Žmavc se je v Calgaryu srečal tudi z ministrom za finance province Alberta Joeom Cecijem ter s prvim častnim konzulom RS v Alberti, v Calgaryu Alanom Rossom. Minister Ceci živi v okraju, kjer je slovenski klub in spremlja delovanje kluba že več let.  Društvu so čestitali tudi veleposlanik RS v Kanadi dr. Marjan Cencen, predstavnik kanadskih Slovencev v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu Marjan Kolarič ter preko videoposnetka nekateri politiki iz province. Praznovanja pa se je udeležilo tudi nekaj članov slovenskega drušva iz Kelowne v Britanski Kolumbiji.  

                                                                       

 

   srečanje z ministrom za finance province Alberta

   v Calgaryu, ob praznovanju 50. letnice 

   Slovenskega društva Calgary 

 

 

pevski zbor Slovenskega društva Calgary                    plesna skupna Triglav iz Slovenskega društva

                                                                              Winnipeg je nastopila na praznovanju v Calgaryu   

 

 

 http://www.uszs.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/737/3321/