Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
08.06.2016  

Dvig slovenske zastave pred mestno hišo in odprtje novega konzulata RS v Vancouvru

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je 5. junija udeležil prvega dvigovanja slovenske zastave pred mestno hišo v Vancouvru, ki je bilo posvečeno 25. letnici samostojnosti Republike Slovenije.

 

Na slovesnosti, ki so se je udeležili predstavniki slovenske skupnosti v Britanski Kolumbiji, diplomatskega zbora, mesta Vancouver in drugi, je nastopil pevski zbor Kanadsko-slovenskega društva, ki je odpel kanadsko in slovensko himno, udeležence pa je nagovoril veleposlanik RS v Kanadi dr. Marjan Cencen, ki je na kratko predstavil dosežke Slovenije po njeni osamosvojitvi in njen aktualni položaj v mednarodni skupnosti. Program je povezoval predsednik društva g. Jože-Joe Herceg.

  

 

Dan zatem se je minister Žmavc udeležil tudi slovesnega odprtja novega konzulata v Britanski Kolumbiji s sedežem v Vancouvru, ki ga bo vodila častna konzulka de. Margaret Rudolf. Dogodka se je udeležilo okrog petdeset predstavnikov političnega, gospodarskega in javnega življenja iz Vancouvra, nekateri člani Kanadsko-slovenskega društva, predstavniki medijev ter dosedanji častni konzul v Britanski Kolumbiji Jože Šparovec. 


   

Zbrane je najprej nagovoril veleposlanik Republike Slovenije v Kanadi dr. Marjan Cencen, nato pa je posebej za navzoče slovenske rojake v slovenščini spregovoril tudi minister Gorazd Žmavc. Oba sta v nagovorih med drugim poudarila pomen imenovanja nove častne konzulke za razvoj dvostranskih odnosov med Slovenijo in Kanado ter dr. Rudolfovi čestitala in zaželela uspešno delo.