Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
19.06.2016  

Sprejem ob 25-letnici samostojnosti Republike Slovenije v Ottawi

Veleposlaništvo RS v Ottawi je 13. junija 2016 organiziralo slovesnosti ob 25-letnici samostojnosti RS, ki se jih je v okviru svojega obiska v Kanadi udeležil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Prireditev se je začela pred mestno hišo v Ottawi, kjer je minister Žmavc skupaj z namestnikom župana Bobom Monettejem in veleposlanikom dr. Marjanom Cencenom  ob prisotnosti diplomatskega zbora, slovenske skupnosti, medijev in drugih predstavnikov javnega življenja na drog dvignil slovensko zastavo. Dvig zastave je potekal ob igranju slovenske himne na violino, ki jo je izvedel Simon Drakulić.

Nadaljevanje prireditve je potekalo v veliki dvorani mestne hiše v Ottawi, kjer je bila posebej za to priložnost na ogled razstava slovenskega slikarja Tomaža I. Perka "Slovenia through time".

Diplomatski sprejem se je začel s petjem slovenske  kanadske in evropske himne, ki ga je izvedla pevka Tatjana Smrekar, članica nagrajenega zbora Plamen iz Toronta. Udeležence so nato nagovorili veleposlanik RS v Kanadi dr. Marjan Cencen, minister Gorazd Žmavc, direktor za EU/evropske bilateralne in institucionalne odnose v MZZ Kanade Olivier Nicoloff in namestnik župana Ottawe Bob Monette.

Sprejema so se udeležili predstavniki diplomatskega zbora, kanadskih vladnih institucij in parlamenta, nevladnih organizacij, slovenske skupnosti, novinarji, profesorji in drugih. Obiskovalcem smo postregli s slovensko hrano, potico, vini in brezalkoholnimi pijačami, na ogled so bili tudi promocijski plakati in brošure o Sloveniji.  

 

 

        

                                                                                   https://youtu.be/uOGnI9Oku6o